Nieuws Column: Koerspatronen

Datum: 31 juli 2018

Ik wil het deze week graag met u hebben over koerspatronen. Koerspatronen worden gebruikt om trendwijzigingen in koersen te ontdekken en te voorspellen. Een voorbeeld is de oplopende driehoek, een bullish continueringspatroon dat zich gewoonlijk vormt tijdens een up trend. Oplopende driehoekspatronen zijn meestal stijgende patronen die wijzen op accumulatie:

column 31-07-2018 01

Bron: Kimble CS

Hieronder ziet u een grafiek van Google[1], dat lijkt te zijn uitgebroken uit een bullish oplopende driehoek. We kunnen een oplopende driehoek gebruiken om een opwaarts koersdoel te berekenen. De grafiek suggereert dat Google 1,445 zou kunnen bereiken, vanwege de positieve uitbraak.

column 31-07-2018 02

Een ander mooi voorbeeld van een oplopend driehoekspatroon is van farma gigant Abbott:

column 31-07-2018 03

De uitbraak uit het driehoekspatroon impliceert een koersdoel van rond de 75 dollar.

Nu we toch in een positieve stemming zijn, pakken we gelijk maar een ander positief koerspatroon erbij; het vallende wig patroon.

column 31-07-2018 04

Bron: Kimble CS

Een vallende wig is ook een bullish (stijgend) koerspatroon dat aan de top wijd begint en samentrekt naarmate de koers daalt. De koers vormt eigenlijk een soort van dalende trechter, met lagere toppen en lagere bodems, die dus convergeren. Vallende wigpatronen ontwikkelen zich neerwaarts, maar wijzen daarentegen op een opwaartse uitbraak.

Een goed voorbeeld is bank Goldman Sachs, dat lijkt te zijn uitgebroken uit een vallend wigpatroon. Koersdoel is de bovenkant van het trendkanaal, ergens tussen 275-280 dollar.

column 31-07-2018 05

Om de beren niet te teleur te stellen en natuurlijk voor onze beer Cees, bekijken we ook nog een bearish koerspatroon; de stijgende wig. Een stijgende wig is een bearish (dalend) koerspatroon waarbij de koers een stijgende trechter met hogere toppen en hogere bodems vormt, die uiteindelijk convergeren. Stijgende wiggen ontwikkelen zich in een opwaartse trend en wijzen op een dalende uitbraak.

column 31-07-2018 06

Bron: aboutcurrency.com

XHB, een bekende Homebuilders ETF is hier een goed voorbeeld van.

column 31-07-2018 07

Als de rode horizontale weerstandslijn wordt gebroken, komt in eerste instantie 34 dollar als koersdoel in beeld, de onderkant van het trendkanaal.

Is dit een deja vu? Net als 2007? Staan we weer aan de vooravond van een financiële crisis? De homebuilders testen dus nu de belangrijke horizontale steunlijn. Gezien de negatieve gevolgen (en bredere marktimplicaties), is het van cruciaal belang dat deze steunlijn het houdt.

[1] In 2015 werd Google officieel een dochteronderneming van een nieuwe holdingmaatschappij genaamd Alphabet. Het merk Google blijft verbonden aan internetgerelateerde producten en diensten, terwijl andere projecten zijn ondergebracht in hun eigen bedrijf onder de paraplu van Alphabet.

 

Door: John Lowe

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.